Actueel volwassenen

AHAA!

Dat is de titel van de nieuwe productie van het Mierlo’s amateur toneel.

Het is een stuk waarin elementen van een blijspel, klucht en een komische thriller zitten. Al vanaf februari wordt er fanatiek gerepeteerd om er een geweldige voorstelling van te maken. Ik heb de eer het stuk te mogen regisseren. Na zelf al meer dan 40 jaar op het toneel te hebben gestaan was het mijn wens om eens te gaan regisseren, het MAT gaf me deze mooie kans en ervaring.

Nadat ik samen met de leescommissie tot de stukkeuze ben gekomen zijn we snel aan de slag gegaan met de repetities van AHAA! Het inpassen van de spelers, het zoeken naar de humor buiten de geschreven teksten, het uitdiepen van de personages, en zoeken naar de juiste timing kost altijd bloed zweet en tranen maar het resultaat mag er zijn.

AHAA! Geschreven door Maurice van Dinther staat bol van de humor, is verrassend en boeit van begin tot het einde.

Waar gaat het stuk over?

AHAA! speelt zich af in het landhuis Eikenrode van Mevrouw Bernadette Betinna Belinda van Roy tot Zuijdenwijn en Eikenrode. Ze is een elitaire, alcoholistische, eenzame maar stinkend rijke dame waar je niet mee gaat lachen (wel dus).

Ze heeft alles wat haar hartje begeert: ze is rijk, heeft personeel voor van alles en nog wat. Maar ja, zoals ze zelf zegt is er op Eikenrode: “geen ene flikker te doen!”. Wat ze niet heeft is een man en kinderen. James neemt de taken van een man wel over, maar een dochter zou ze toch ook wel graag willen.

Om een dochter te zoeken laat ze James een advertentie zetten.

Mevrouws grote ergernis is haar oude, demente vader die haar irriteert en flink in de weg zit. Als die ouwe dood zou zijn was zijn hele erfenis voor haar. Maar er zijn meerdere kapers op de kust. Is James uit op het geld van opa, of ziet Evie het kamermeisje kans om alles te erven? En wat wil Hannah het Poolse kamermeisje? Zijn de solliciterende meisjes wel geïnteresseerd in mevrouw, of toch meer in Opa’s geld?

Natuurlijk moet een notaris de hele toekomstige erfenis volgens de wet uit gaan voeren, maar ja…ze snapt er eigenlijk niet al te veel van. Gelukkig heeft ze een spichtig hulpje dat het wetboek uit zijn duimpje kent.

Een ingehuurde detective met haar zoon als hulp heeft alles in de smiezen, denkt ze. Wie heeft opa vermoord? Wie krijgt de erfenis? En wie is nou eigenlijk de echte liefde van James.

Bent u de draad een beetje kwijt? Mooi dat is de bedoeling!

Hoe dit hilarische stuk afloopt is een verrassing! Kom kijken en geniet van een heerlijk avondje MAT.

Jos van Uden, Regisseur

De geplande uitvoeringsdatums zijn 11-12-13 oktober 2024.

Zelf interesse in spelen of meehelpen achter de schermen? Loop gerust een keertje binnen of neem contact op met het secretariaat! We repeteren op woensdagen in het Clubhuis van de Handboog Prins Bernard, Arkweg 19, 5731 PD, Mierlo en beginnen om 19.30 uur.